Articole

Care este părerea ta despre despre furt?

Porunca „Să nu furi” – este una dintre puținele, care se regăsesc în  Codul penal. Din acest considerent mulți dintre noi chiar credem că nu încălcăm această poruncă.

În viața de zi cu zi, oare se înțelege, ce este furtul și ceea ce nu este?

Verifica ce ți se potrivește .

  1. Într-o zi, ieșind cu prietenii, te-ai hotărât să meargi la film. Dar nu ai suficienți bani. Un prieten s-a  oferit să-ți împrumute suma necesară, ai fost de accord cu împtumutul, și ați petrecut un timp minunat impreună. A doua zi ai uitat să îi înapoiezi suma, ba mai mult a trecut o săptămână și tu tot nu i-ai returnat banii. Văzând că el nu amintește nimic, te hotărăști să nu îi mai dai înapoi, gândindu-te că nu are nevoie de ei, din moment ce nu îi cere. Este furt?
  2. În timp ce te aflai într-un taxi, ai găsit o pungă pe bancheta din spate a mașinii. Nu ai spus nimic despre asta șoferului și ai băgat punga în rucsac. „Nimeni nu poate fi de încredere, așa că o voi da direct proprietarului,” – te-ai gândit. Dar odată ajuns acasă observi că în portofel nu sunt carduri, nici altceva ce ar putea sugera un nume sau un număr de telefon al proprietarului – doar câteva mii de lei. Se pare că nu ai de ales, decât să-ți însușești suma de bani găsită. Este furt?
  3.  Lucrezi la într-un birou, și sora ta cea mai mică este la școală. Cu fiecare an întreținerea copilului în școală devine din ce în ce mai costisitoare. Din dorința de a sprijini familia, duci acasă, nu doar salariul, dar și diverse materiale de birou: pixuri, creioane, radiere. Oricum la serviciu sunt destule! Este furt?
  4. Ai decis să vinzi masina ta veche. Ești  conștient de unele defecțiuni, care, în viitor, va creea probleme noului proprietar, și cu toate acestea  fixezi prețul maxim. Cumpărătorul te privește cu încredere și cumpără mașina la prețul stabilit. Când  descoperă defecțiuniile după câteva zile, vine să ceară o parte din suma plătită înapoi. Dar tu zâmbind îi spui că ar  fi trebuit să fie mai atent înainte să o cumpere și că este prea tîrziu. Este furt?

Raspunsuri

Furt pe vremuri însemna orice act criminal: incendiere, fals în declarații, prostituție, crime împotriva statului și altele. Uneori legiuitorul, exprimă tipul infracțiunii, prin expresia „fărădelege” indicând toate aceste acte criminal.

Acest lucru ne spune că valoarea poruncii „Să nu furi” este mult mai largă decât pare la prima vedere. Furt, jaf – nu este doar furtul de bani sau alte bunuri valoroase, ci privarea unei persoane de lucrurile care îi aparțin. Incendierea – „furtul” casei, prostituția – „furtul” de timp, de sănătate și reputație. Ori de câte ori privăm o persoană de bunurile sale fără consimțământul său, furăm,  ceea ce înseamnă fărădelege. 

Ce spune Biblia despre furt, în plus față de porunca a opta?

„Nu despuia pe sărac, pentru că este sărac, şi nu asupri pe nenorocitul care stă la poartă! Căci Domnul le va apăra pricina lor, şi va despuia viaţa celor ce-i despoaie” (Proverbe 22:22, 23).

Blestemat să fie cel ce va muta hotarele aproapelui său! Şi tot poporul să răspundă: Amin!” (Deuteronom  27:17).

„De fapt: Să nu preacurveşti, să nu furi, să nu faci nici o mărturisire mincinoasă, să nu pofteşti, şi orice altă poruncă mai poate fi, se cuprind în porunca aceasta: Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi”  (Romani 13:9).

Din punctul de vedere al Bibliei, în toate aceste situații este furt. Nu contează ce sumă de bani am luat, mare sau mică – este furt. Indiferent dacă persoana de la care am luat, este prietenul nostru sau un străin – este furt. Faptul că uiți să  înapoiezi datoria, că îți însușești ceva care ai găsit sau că iei ceva de la locul de muncă – toate acestea reprezintă furt. În cazul în care, ca urmare a acțiunilor noastre, oamenii suferă un prejudiciu material sau moral, este furt. Să ne imaginăm că tu ești un cumpărător ghinionist care ai cumpărat o mașină defectă la un preț ridicat. Nu crezi că vânzătorul  ar trebui să-ți returneze banii și că dacă el  refuză, tu crezi că el te-a  furat?

Astfel, porunca „Să nu furi” interzice:

  1. Atribuirea bunurilor sau proprietății intelectuale, fără știrea sau acordul proprietarului.
  2. Să nu dai proprietarul de drept ceea ce îi aparține (de exemplu, nu plătesc impozite, să nu achiți datoria).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.